Kiemelt rendezvényeink


XIII. Benedek Elek - mesemondó verseny

Patak Fesztivál

Ablakot nyitunk a világra

2022.09.23.

Műsorváltozás! Gyermekszínház

Kedves Vendégeink!
 
Sajnálattal értesítjük Önöket, hogy a szeptember 26-28. között tervezett gyermekszínházi előadások betegség miatt elmaradnak.
Az előadások pótlásáról később tudunk tájékoztatást adni.
 
Megértésüket köszönjük!

2022.09.19.

Kardos 200 - időszaki kiállítás

Kedves Látogatóink!
 
Idén 200 éve született Szigetszentmiklós első krónikása, a kántortanító Kardos István. Fordulatos élete során barátságot kötött nemzeti költőnkkel, Petőfi Sándorral, volt nemzetőrparancsnok az 1848-49-es szabadságharc alatt, falunkban pedig generációkat tanított az elemi ismeretek mellett a gazdálkodás fortélyaira is. Naplója pedig az egyik legfontosabb forrásunk Szigetszentmiklós 19. századi történetéről. Fedezze fel Ön is Kardos István életét és korát a Helytörténeti Gyűjtemény időszaki kiállításán!
 
A kiállítás megtekinthető szeptember 19 – október 1. között a Helytörténeti Gyűjteményben.
 
Várjuk Önöket szeretettel!

2022.09.02.

Itt van az ősz...

„Itt van az ősz, itt van ujra,
S szép, mint mindig, énnekem.
Tudja isten, hogy mi okból
Szeretem? de szeretem.”
/Petőfi Sándor: Itt van az ősz, itt van újra... részlet/

 
A nyári szünetnek vége, és mindenki folytatja az évet. Reméljük, hogy kedves látogatóink feltöltődve vágnak bele tanulmányaikba és munkájukba.
Szeptembertől ismét sok programmal várjuk Önöket!
Az Életmódváltó Klub visszatér szeptember 3-án Veres Mónika asztrozófus éves előadásával, Karakürt koncerttel és Dávid Júlia festőművész kiállításával. Szeretettel várunk mindenkit Kerámia foglalkozásainkra, ami felnőtteknek szeptember 7-től minden szerdán 18.00-19.30-ig tart. A gyerekekről se feledkeztünk meg, az ő foglalkozásaik szeptember 10-től minden szombaton 9.00-10.00-ig tartanak. A Baba-Mama Klub várja szeretettel Önöket szeptember 13-tól minden kedden 9.30-11.30-ig. Szeptember 10-én a főzni szerető csapatokat várjuk a XIX. Csepel-szigeti Halászléfőző Versenyre a Kéktó Szabadidőparkba. A 6 legjobb halászlevet értékes nyereményekkel díjazzuk!
 
Városunk hagyományőrző rendezvényére szeptember 17-án kerül sor a Szent Erzsébet téren. A Miklósi Mustrán idén is színes lesz a programkínálat.
A délelőtti órákban Bóbita és Bendegúz zenés műsora nyitja a rendezvényt, őket követi Orosz Márkó és zenekara. Természetesen idén is a Térzenéről az Ádám Jenő Általános Iskola és AMI Fúvószenekara gondoskodik. A délutáni színpadi műsorról Gájer Bálint, Dancs Annamari gondoskodik, az estét Csonka András zárja. A színpadi előadások mellett különféle kiállításokkal is készülünk: Arany Ősz – termésből készült alkotások, 45 éves a Kossuth Kertbarát Kör termésbemutatója, „Kardos István és kortársai” a Helytörténeti Gyűjtemény kiállítása.
 
Idén a Kultúrházak Éjjel-Nappal sorozatban részt veszünk az alábbi programokkal:
Nemcsak Jazz Klub, szeptember 23. pénteken 19.30-kor, a fellépők Fenyves Quartet és Antal Gábor Trió feat Szőke Szandra.
A sorozat része még a Patak Fesztivál – Hullám című országos kortárs képzőművészeti kiállítás megnyitója, amelyre szeptember 24-én 11 órakor kerül sor a Városi Galériában. A kiállítás megtekinthető október 31-ig.
Szeptember 24-én a Kéktó Szabadidőparkba hívjuk a sportolni vágyókat. A Városi Sportnapon változatos sport- és egészséges életmód programok, sportbemutatók, workshopok, várják a látogatókat.
Őszi Gyermekszínház szeptember 26-28-ig, a Magyar Népmese napja alkalmából, idén a "A kiskakas gyémánt félkrajcárja" című zenés, díszletes mesejáték lesz látható 50-60 percben a Mesekocsi Színház előadásában. Elsősorban intézményi szervezésben a szigetszentmiklósi óvodásokat és alsó tagozatos diákokat várunk a programra. Egyéni érdeklődőket korlátozót számban tudunk fogadni.
A Védőnői Szolgálat, valamint a Városi Könyvtár és Közösségi Ház közös programja a Szoptatás világnapja, amin tanácsadásokkal, kiállítással, bemutatókkal várjuk a kismamákat szeptember 29-én, csütörtökön.
A Cinema Sziget Filmklub új évadát indítja szeptember 30-án, pénteken. Évadunk fő témája a harc, túlélés, nagy túlélők. Évadnyitó filmünk a Külön falka c. alkotás, ami az elmúlt évek egyik legsikeresebb magyar filmje.
 
Találkozzunk szeptemberben is rendezvényeinken!

2022.08.30.

Megújult az Ádám Jenő Emlékház

Kedves Látogatóink!
 
Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy új, korszerűsített állandó kiállítás és frissen festett falak várják a látogatókat a megújult Ádám Jenő Emlékházban. Szigetszentmiklós Város Önkormányzata 2020-ban 2,5 millió forint támogatást nyert el a Helytörténeti Gyűjtemény felújítására, illetve állagmegóvási munkák elvégzésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma által indított Kubinyi Ágoston Program keretében. A 2021 októberében elkezdődött munkálatok során megújult a Helytörténeti Gyűjtemény Árpád u. 34. szám alatt található épületének utcai és udvari homlokzata. A parasztházon történt beavatkozás során nem használták fel a teljes elnyert összeget, a fennmaradóból a kivitelező idén elvégezte az Ádám Jenő Emlékház belső festését, melynek megvalósítása szintén szerepelt az EMMI részére benyújtott pályázat célkitűzései között. A felújítás során új, fehér festést kaptak a falak, illetve néhány érintett helyen a korábbi felázások miatt elhasználódott vakolat cseréjére is sor került.
Az emlékházban a szigetszentmiklósi születésű, országos hírű Kossuth-díjas zeneszerző, kóruskarnagy, zenepedagógus és népdalgyűjtő, Ádám Jenő életpályájának tárgyi, illetve hangos emlékeit tekinthetik, hallgathatják meg a látogatók. Köztük dolgozószobájának, rádióműsorainak részleteit, és a zongoráját.
 
Az Ádám Jenő Emlékház látogatható a Helytörténeti Gyűjtemény nyitvatartási ideje alatt bármikor, illetve előzetes egyeztetés alapján hétköznap munkaidőben egyéb időpontban is. Ajtónyitásért és tárlatvezetésért kérjük érdeklődjön a Helytörténeti Gyűjteményben, vagy a 06-24-368-264 telefonszámon.
 
Várjuk Önöket szeretettel!

Impresszum Adatvédelmi tájékoztató A változtatás jogát fenntartjuk intézményünk összes programjára. FEJLESZŐ TYCMO